Menu

Vanwege het corona-virus is de Kijk-Kubus gesloten t/m 28 april.

De paal (stam)

Het grondvlak van de paal heeft de vorm van een zeshoek (hexagon). De paal zelf is opgetrokken uit 3 dragende betonnen kolommen met daartussen muren van gasbetonsteen. De paal heeft 2 lagen. Op promenadeniveau bevindt zich een bergruimte voor fietsen o.i.d. De trap langszij leidt naar de entree (2e laag). Er zijn in Rotterdam nog 2 varianten. De ene variant heeft de entreetrap geheel intern in de paal. De andere variant heeft een gemeenschappelijke trap die uitkomt op een plateau dat toegang geeft tot 3 woningen. Deze woningen hebben de berging elders in het complex, daar het onderste deel van de paal tot de ondergelegen bedrijfsruimte behoort. Er is nog een variant op een variant. De meeste woningen zijn op het viaduct gelegen. Aan beide uiteinden van het viaduct bevinden zich een aantal woningen met een langere paal, met meer trappen dus maar ook met meer bergruimte.

De kubus (kruin)

De kubus is als het ware gekanteld, ogenschijnlijk balancerend op zijn paal, waardoor 3 zijdes naar de grond gericht zijn en 3 naar de hemel. De hoek tussen vloeren en wanden bedraagt 53,5 graden (of de complementaire hoek), dus niet 45 graden, zodat hier sprake is van een enigszins geplette kubus. De vloeren en dragende kolommen zijn van gewapend beton, in het werk gestort. De kubus bestaat uit een houten skelet, welke is bevestigd aan de betonnen vloerranden. Op dit skelet zijn zowel aan de binnen- als buitenkant cement-vezelplaten (cem-panels) geschroefd. Daartussen bevindt zich steenwol ter isolatie. Alle ramen in de kubus bevatten dubbele beglazing, waarnodig draadglas (brandpreventie). De 1e glaslaag van de naar beneden gerichte ramen is 12mm dik. De isolatiewaarde van de kubus is hoog. Bij gesloten ramen hoort men nauwelijks iets van het verkeer en de woning is gemakkelijk te verwarmen (middels stadsverwarming).

De kubus heeft 3 etages. De onderste is de woonruimte met een vloer in de vorm van een driehoek. Een hoek bevat de keuken met eettafel. In een andere hoek bevindt zich het toilet en een bergruimte, alsmede ruimte welke kan worden benut als werk/studiehoek of als tv-hoek. Architect Piet Blom noemde deze etage het “straathuis” vanwege de naar beneden gerichte ramen en daardoor de verbondenheid met wat er op straat gebeurd. De tweede etage noemde hij het “ hemelhuis” , gericht naar boven waar men meer op zichzelf gericht is. Deze etage bevat 2 slaapkamers, een badkamer (met ligbad) en een halletje. Een vlonder met trap (waaronder bergruimte) geeft toegang tot de bovenste etage (Blom’s “loofhutje”). Deze serre-achtige ruimte wordt gevormd door de top van de kubus, een driezijdige piramide dus, met rondom 18 ramen en 3 luiken welke een weids uitzicht bieden op de omgeving. Ze stemt tot ontspanning en reflectie en kan dienen als slaapkamer, kinderkamer of extra zitkamer al naar gelang de eisen van de bewoner(s). Alle etages worden verbonden door (steile) hardhouten trappen. Het aantal ramen hangt af van het aantal kubussen waaraan een kubus gekoppeld is.

Renovatie

Gedurende 1997/98 zijn de daken gerenoveerd. De oorspronkelijke dakbedekking (bitumen/shingles) voldeed niet meer. Hierover is een compleet dak van titaanzink gemonteerd. Ook alle goten en aansluitingen zijn in zink uitgevoerd. Verder zijn Velux-kantelvensters geplaatst. Over de top is een witte polyester kap gemonteerd (reeds in 1982 ontworpen, maar toen niet uitgevoerd). De vluchtdeuren zijn vervangen door een lichter exemplaar. Bovendien zijn de ondervlakken opnieuw geschilderd. Gedurende 2015 is er opnieuw geschilderd en is het glas en de kit in diverse bovenramen vervangen.

Anno 2000/2001 heeft de promenade (Overblaak) een face-lift gekregen (trappen, bestrating en openbare verlichting vernieuwd). Met een flink aantal planten proberen bewoners de promenade een prettiger en bewoonde sfeer te geven (sinds 2001). In 2007 heeft de gemeente eenmalig bijgedragen aan de planten rond de lantaarnpalen. Ook Stichting ”Het Blaakse Bos” en (recentelijk) de Vereniging van Eigenaren dragen hier jaarlijks aan bij.

 

renovatieoverblaak1  renovatieoverblaak2